2016,  Blog,  Ínyencségek,  Kert,  Nyár

2 éves finomság a kertből

meggyes sütemény
Tegnap arra gondoltam, hogy ebédre egy 2 éve elrakott finomságot fogok felhasználni amiből már csak egy üveggel volt a polcon.
Ezért reggel gyorsan vettem egy doboz tojást, mert minden más hozzávalóm volt itthon.
(Anno Mama rakott el nekünk télire olyan meggyet amit kimagozott, és a levét szörpnek tette félre.

Mennyire szerettük a sütijeit, főztjét. Kár, hogy már nincs velünk.

A fotókon a vödörben a kertünkben szedett ribizli van. Épp annyi lett, hogy egy nagy műanyag vödör megtelt vele. Áfonyából sajnos még elég kevés volt az idei termés, így csak kóstolónak tudtuk megenni. A ribizliből lekvárt főztem, eltettem télire a kamrába.
A szőlőleveleket lepréseltük, eltettük, hogy ha majd be kell vinni a suliba már ne kelljen azzal bajlódnunk.

(Ezt a fotót 2 éve készítettem amikor leszüreteltük a ribizlit, áfonyát, és vadszilvát.)

Épp akkor találtam egy olyan befőtt elrakási praktikát amit ki kellett próbálnom, és úgy látom ennél jobb, olcsóbb lehetőség nincs is.

************************
A praktika egyszerű:
************************
– Vegyél egy tisztára mosott befőttes üveget, csepegtesd le,
– szedd le a gyümölcsöt amit szeretnél eltenni télire,
– jól mosd meg, csepegtesd le,
– majd az üvegekbe töltsd fel a kívánt mennyiséget jó szorosan, végül zárd le az üveget olyan erősen ahogyan csak bírod,
(ha van nagyobb fiad kérd meg, hogy ezt a munkát Ő végezze helyetted!)
– egy fazékba tegyél fel hideg vizet, és gyújtsd meg a tűzhelyt alatta,
– majd az üvegeket állítsd bele a vízbe úgy, hogy ellepje, és forrald úgy 5-6 percig.
– legvégül vedd ki óvatosan a befőttekkel teli üvegeket, majd *száraz dunctba hagyd kihűlni legalább egy éjszakára,
– másnap mehetnek is a polcra, hogy télen egy friss, mindenféle tartósítószertől mentes gyümölcsöt tudj felhasználni az asztalotoknál.

*száraz dunct, ahogy Mamától tanultam: egy régi paplan leterítve a földre, rápakolni az üvegeket, végül az összes üveget jó alaposan betakarni a paplannal, plédekkel, párnákkal.
Azt olvastam, hogy nem a tartósítószertől lesz a befőtt sokáig tárolható, hanem a csíramentes (tisztára mosott, kifőzött) üvegtől.

A süteményt kimagozott, lecsepegtetett meggyből készítettem, és mivel nincs benne cukor egy savanykás ízű finomság, mint amilyen a fán szokott lenni.
Porcukorral megszórva nagyon finom, könnyű piskóta lett ebédre.

Jó étvágyat!

Te is szoktál eltenni télire valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt?
Megosztanád velünk itt, kommentben?

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát vagy zárd be az oldalt. További információ.

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmed arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie-kat" vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás.