2016,  Blog,  Ínyencségek,  Kert,  Nyár

2 éves finomság a kertből

meggyes sütemény
Tegnap arra gondoltam, hogy ebédre egy 2 éve elrakott finomságot fogok felhasználni amiből már csak egy üveggel volt a polcon.
Ezért reggel gyorsan vettem egy doboz tojást, mert minden más hozzávalóm volt itthon.
(Anno Mama rakott el nekünk télire olyan meggyet amit kimagozott, és a levét szörpnek tette félre.

Mennyire szerettük a sütijeit, főztjét. Kár, hogy már nincs velünk.

A fotókon a vödörben a kertünkben szedett ribizli van. Épp annyi lett, hogy egy nagy műanyag vödör megtelt vele. Áfonyából sajnos még elég kevés volt az idei termés, így csak kóstolónak tudtuk megenni. A ribizliből lekvárt főztem, eltettem télire a kamrába.
A szőlőleveleket lepréseltük, eltettük, hogy ha majd be kell vinni a suliba már ne kelljen azzal bajlódnunk.

(Ezt a fotót 2 éve készítettem amikor leszüreteltük a ribizlit, áfonyát, és vadszilvát.)

Épp akkor találtam egy olyan befőtt elrakási praktikát amit ki kellett próbálnom, és úgy látom ennél jobb, olcsóbb lehetőség nincs is.

************************
A praktika egyszerű:
************************
– Vegyél egy tisztára mosott befőttes üveget, csepegtesd le,
– szedd le a gyümölcsöt amit szeretnél eltenni télire,
– jól mosd meg, csepegtesd le,
– majd az üvegekbe töltsd fel a kívánt mennyiséget jó szorosan, végül zárd le az üveget olyan erősen ahogyan csak bírod,
(ha van nagyobb fiad kérd meg, hogy ezt a munkát Ő végezze helyetted!)
– egy fazékba tegyél fel hideg vizet, és gyújtsd meg a tűzhelyt alatta,
– majd az üvegeket állítsd bele a vízbe úgy, hogy ellepje, és forrald úgy 5-6 percig.
– legvégül vedd ki óvatosan a befőttekkel teli üvegeket, majd *száraz dunctba hagyd kihűlni legalább egy éjszakára,
– másnap mehetnek is a polcra, hogy télen egy friss, mindenféle tartósítószertől mentes gyümölcsöt tudj felhasználni az asztalotoknál.

*száraz dunct, ahogy Mamától tanultam: egy régi paplan leterítve a földre, rápakolni az üvegeket, végül az összes üveget jó alaposan betakarni a paplannal, plédekkel, párnákkal.
Azt olvastam, hogy nem a tartósítószertől lesz a befőtt sokáig tárolható, hanem a csíramentes (tisztára mosott, kifőzött) üvegtől.

A süteményt kimagozott, lecsepegtetett meggyből készítettem, és mivel nincs benne cukor egy savanykás ízű finomság, mint amilyen a fán szokott lenni.
Porcukorral megszórva nagyon finom, könnyű piskóta lett ebédre.

Jó étvágyat!

Te is szoktál eltenni télire valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt?
Megosztanád velünk itt, kommentben?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát vagy zárd be az oldalt. További információ.

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmed arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie-kat" vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás.